Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου ευθύνεται για το θάνατο μωρών που έχουν ηλικία μικρότερη του ενός έτους και παρά τις πολύχρονες έρευνες των επιστημόνων παραμένουν πολλά ερωτηματικά αναπάντητα, ενώ είναι ένα γεγονός απρόβλεπτο.

Ο θάνατος του βρέφους επέρχεται χωρίς να υπάρχουν προειδοποιητικά συμπτώματα ή ενδείξεις, σε φαινομενικά υγιή βρέφη. Οι περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με το σύνδρομο αυτό συμβαίνουν την ώρα που το βρέφος κοιμάται και χωρίς να υπάρχει κάποιο σημάδι που να υποδεικνύει ότι το βρέφος πονάει ή ταλαιπωρείται από κάτι. Οι περισσότερες διαγνώσεις του συνδρόμου γίνονται μόνο αφού έχουν αποκλεισθεί όλες οι άλλες πιθανές αιτίες θανάτου.

Η πλειοψηφία των θανάτων βρεφών από το σύνδρομο, βάσει στατιστικής, αφορά βρέφη ηλικίας μεταξύ 2 και 6 μηνών, είναι πιο συχνό τους μήνες του χειμώνα ενώ πλήττει πιο πολύ τα αγοράκια απ' ότι τα κοριτσάκια.

Κάποιοι από τους παράγοντες που θεωρείται ότι παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του συνδρόμου είναι κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από τη μητέρα, ηλικία μικρότερη των 20 ετών για τη μητέρα, μικρότερη των 20 ετών, έκθεση του βρέφους σε καπνό τσιγάρου μετά τη γέννηση, ύπνος του βρέφους μπρούμυτα, υπερθέρμανση με πολλά ρούχα και σκεπάσματα κατά τον ύπνο.